Biberiye Çayının Faydaları
Yaprak dökmeyen küçük bir ağaca
benzeyen biberiye bitkisi çam kokusuna benzer kokusuyla başta balık ve et
yemekleri olmak üzere mutfaklarda pek çok yemeğe lezzet vermek amacıyla baharat
olarak tüketilmekte. Yıl boyu bulunabilen taze biberiye nanenin de dahil olduğu
“Labiatae” ailesindendir. Yaprak dökmeyen çalı şeklinde bir görünüme sahip olan
bitki çam ağacı benzeri yapraklara sahiptir. Biberiye bitkisi en çok hazımsızlık
ve kabızlık gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarında ve hafızayı güçlendirmek
için tavsiye edilmektedir.
§
Hafızayı
güçlendirir
§
Konsantrasyonu
arttırır
§
Hazımsızlığı
giderir
§
Kabızlığı giderir
§
Toksinlerin
vücuttan atılmasını hızlandırır
§
Bağışıklık
sistemini güçlendirir
§
Kan dolaşımını
arttırır
§
Beyin ve kalp
gibi hayati organlara daha fazla oksijen taşınmasını sağlar
§
Baş ağrısı ve
migren ağrılarını hafifletir
§
Stresi
azaltmaya yardımcı olur
Biberiye Çayı Nasıl
Hazırlanır?
Biberiyeyi pek çok farklı
yöntemlerle tüketmek mümkün ve bunların arasında hazırlanışı en kolay
olanlardan biride biberiye çayı. Biberiye içinde bulunan antioksidanlar ve
vitaminlerden faydalanmak için 1 çay kaşığı kurutulmuş biberiye yaprağını bir
fincan suya atıp kaynatmanız yeterli. Daha iyi demlenmesi için 10 dakika kadar
kaynattıktan sonra ateşin üzerinden alın ve demliğin kapağı kapalı halde 10
dakika kadar bekletin. Tatlandırmak için organik bal kullanabilirsiniz. Günde 2
bardak biberiye çayı hazımsızlık veya kabızlığa kısa sürede çözüm olacaktır.
Biberiyenin Sağlığa
Faydaları
Tazelik ve canlılık veren mükemmel
kokusuyla biberiye daha çok güzel yemeklerle birlikte anılsa da pek çok farklı
kültürde binlerce yıldır sağlığa olan faydaları nedeniyle de kullanılmakta.
Biberiyenin faydaları arasında ilk sırada bağışıklık sistemini güçlendirmesi,
kan dolaşımını hızlandırması, iltihap önlemesi ve astım belirtilerini
hafifletmesi gösteriliyor.
Kan dolaşımını hızlandırmasının yanı
sıra beyne ve kalbe giden kanı arttırarak başta hafıza ve damar tıkanıklığı
sorunları olmak üzere bu iki organa ait rahatsızlıkların engellenmesinde kullanılıyor.
Biberiyenin Tarihi
Anavatanı Akdeniz olan biberiye sağlığa
faydaları geniş çaplı olarak öğrenildikten sonra Avrupa’nın büyük bölümünde ve
Amerika kıtasında yetiştirilmeye başlandı. Bu popülerliği kazanmasının başlıca
nedeni hafızayı geliştirmeye yönelik olarak kullanılması. Hala en çok ve
geleneksel olarak hafızayı güçlendirmek için kullanılmakta. Antik Yunan’da öğrenciler
sınavlarda daha başarılı olabilmek için biberiye çayından faydalanmış. Eskiden
Büyük Britanya’da ise biberiye bitkisi sadakatin bir sembolü olarak düğünlerde,
dekorasyonda ve hediyelik eşyalarda kullanılmış.
Biberiye yağı ilk olarak 14. yy’da
Macaristan’da zamanın kraliçesi için parfüm hazırlanmak için üretilmiş. Bitki
16. ve 17. yüzyıllarda sindirim sistemi sorunlarının tedavisinde kullanılmaya
başlanmış ve popülerliğini bu yüzyıllarda arttırmış.
Modern zamanlarda ise biberiye
geleneksel olarak kullanılan şifalı bir bitki olma özelliğinin yanı sıra bunları
destekleyecek bilimsel araştırmalarında konusu olmaya devam ediyor.
Biberiye Nasıl Seçilir
Ve Saklanır?
Biberiye satın alırken tavsiyemiz
her zaman kurutulmuş olan yerine verdiği tat ve kokusu daha güçlü olan taze
biberiye almanız. Taze biberiye adaçayı yeşiline benzer bir renkte olmalı ve
üzerinde sarı veya beyaz noktacıklar bulunmamalı.
Biberiyeyi marketlerde çeşitli
markalarda paketlenmiş olarak bulabilirsiniz. Ancak size yakın bir aktardan ya
da pazardan almanız daha iyi olabilir. Çünkü aktar veya pazarlarda organik
olarak yetiştirilmiş ve kurutulmuş biberiye bulma ihtimaliniz daha yüksek.
Organik biberiye yetiştirilirken sağlığa zararlı kimyasal haşere öldürücüler
kullanılmaz.
Taze biberiye buzdolabında,
paketli ya da hafif nemli bir havluya sarılı halde saklanabilir. Daha uzun süre
dayanmasını isterseniz (6-8 ay kadar) saplarıyla birlikte sığacağı büyüklükte
bir kaba koyup üzerine su ekleyerek buzluğa atabilirsiniz. Kurutulmuş biberiye
ise loş, serin ve kuru bir ortamda 6 aya kadar tazeliğini korur. Kurutulmuş
biberiyeyi ağzı kapalı bir kapta muhafaza edin.
Biberiye Çayının Yan
Etkileri
Biberiye alerjiye neden olan
bitkiler arasında yer almamaktadır ancak gebelik ve emzirme gibi hassas
dönemlerde kullanılmadan önce bir doktora başvurulması gerekir. Kolit, mide
ülseri gibi kanamalı hastalıkları bulunanların ve yüksek tansiyonu olanların
biberiye çayı içmemesi gerekir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder