Böğürtlen Çayının Faydaları
Böğürtlen, Asya, Avrupa, Kuzey ve
Güney Amerika’da doğal olarak yetişir. Ahududu ve çilekle yakın akrabadır. 2000
yıldır başta Avrupa olmak üzere farklı kültürlerde çeşitli sağlık sorunlarına
karşı kullanılan böğürtlen günümüzde en çok Rusya, Sırbistan, A.B.D, Polonya ve
Almanya’da üretilmektedir. Böğürtlen başta sindirim sistemi sorunları olmak
üzere kalp sağlığından kansere karşı korunmaya kadar pek çok farklı alanda
kullanılmaktadır.
§
Bağışıklık
sistemini güçlendirir
§
Kalp sağlığını
korur
§
Boğaz ağrısını
alır
§
İshale iyi
gelir
§
Basura iyi
gelir
§
Varis
tedavisinde yardımcı olarak kullanılır
§
Kansere karşı
koruma sağlar
Böğürtlen Çayı Nasıl
Hazırlanır?
Böğürtlen çayı hazırlamanın pek
çok yolu vardır. En popüleri kurutulmuş böğürtlen yapraklarından hazırlananıdır.
Kurutulmuş 2 çay kaşığı böğürtlen yaprağını bir bardak çay hazırlamak için
kullanabilirsiniz. Suyu kaynattıktan sonra ateşten alın ve böğürtlen yapraklarını
atıp 5-10 dakika demlenmesini bekleyin.
İkinci yol ise çayınızı taze böğürtlen
ile hazırlamaktadır. Taze böğürtlenleri kaçıkla ezerek suyunu çıkartın. Bu
posalı suyu kaynar su içine atın. 10 dakika kadar kaynattıktan sonra posayı
süzerek çayınızı içebilirsiniz.
Böğürtlenin Sağlığa
Faydaları
Beta hücrelerinin insülin
seviyesini yükseltmede etkili antosiyanin yönünden zengin olan böğürtlen
diyabet hastalarında kan şekeri seviyesini korumakta yardımcıdır. Michigan
State Üniversitesi tarafından yapılan ve “Journal of Agricultural and Food
Chemistry” dergisinde yayınlanan klinik araştırmaya göre böğürtlen insülin
üretimini %50 oranında arttırarak glikoz düzeyini koruyor.
Böğürtlen gibi çözünebilir lif
içeren gıdaların bağışıklık sistemini güçlendirdiği bilinmektedir. “Beyin,
Davranış ve Bağışıklık” dergisinde yayınlanan ve Illinois Üniversitesi tarafından
yapılan bir araştırma böğürtlenin interleukin-4 adlı protein üretimini arttırıp
vücuttaki iltihabı azaltarak bağışıklık sistemini güçlendirdiği yönünde
sonuçlara sahiptir.
ABD Tarımsal Araştırma Servisi ve
Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Enstitüsü’nün hayvanlar üzerinde yaptığı bir çalışmaya
göre böğürtlen ekstresinde bulunan cyaniding-3-glükoz adlı antioksidan kanserli
hücrelerin yayılmasını önlüyor. Bu araştırma Journal of Biological Chemistry
dergisinde de yayınlandı.
Vitamin ve mineral açısından
zengin olan böğürtlenin 100 gramı günlük lif ihtiyacının %21′ini, günlük C
vitamini ihtiyacının %35′ini, günlük demir ihtiyacının %3′ünü, günlük A
vitamini ihtiyacının %4′ünü, günlük kalsiyum ihtiyacının ise %3′ünü tek başına
karşılar. Ayrıca içinde vücut için önemli E vitamini, K vitamini, niasin,
magnezyum, fosfor, çinko, bakır, manganez ve potasyum bulunmaktadır.
Böğürtlen Çayının Yan
Etkileri
Böğürtlen çayı ishale karşı etkili
bir çözüm olmakla birlikte fazla miktarda tüketilmesi mide rahatsızlıklarına,
mide bulantısına ve kusmaya neden olabilir. Tanen içeren böğürtlen çayı uzun
süreli tüketimde karaciğer hasarına neden olabilir. Karaciğer hastalığı bulunan
kişilerin böğürtlen çayı içmemesi gerekir.
Böğürtlen içerisinde bulunan
tanenler aynı zamanda kalsiyum ve demirin vücut tarafından emilimini
azaltabilir. Çayınıza limon katarak demiri, süt katarak kalsiyumu dengeleyebilirsiniz.
Yine de kemik sağlığını korumak adına böğürtlen çayını tavsiye edilen sürelerde
ve tavsiye edilen dozajda tüketmelisiniz.
Gebelikte ve emzirme dönemindeki
yan etkileri bilinmediğinden kullanmadan önce doktorunuza danışmalısınız.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder